Skip to main content
Lokasjoner og åpningstider Registrer deg som låner Kontaktinfo bibliotekarer
Aktuelt fra biblioteket

Klikk her for lenker til informasjonssider og forskning om COVID-19. Presentasjon fra fredagsmøtet ligger øverst her.


Sommeråpningstider

Medisinsk og psykiatrisk bibliotek vil være bemannet digitalt hele sommeren. Det vil være bibliotekar tilstede i Medisinsk bibliotek hver dag mellom kl. 09.30 og kl. 14.00 alle uker. I Psykiatrisk bibliotek vil det også være bibliotekar tilstede mellom kl. 09.30 og kl. 14.00, alle uker bortsett fra uke 32. Det vil være bibliotekar på Medisinsk bibliotek i uke 32.

Vi ønsker alle en riktig god sommer!

 

 


Vi gjenåpner mandag 22. juni!

Vi er glade for å endelig kunne ønske besøkende velkommen til oss igjen, fra og med mandag 22. juni. Det er satt på plass noen tiltak for å ivareta smittevernreglene, som vi håper alle er flinke til å følge.

Medisinsk bibliotek:
Alle må bruke nøkkelkort og kode for å låse seg inn, også innenfor kontortid. Dette er for å muliggjøre eventuell smittesporing ved behov. Det er dessuten satt opp pleksiglass mellom leseplassene, og en av PC-plassene samt to sitteplasser ved tidsskriftene er stengt for å unngå at folk sitter for tett.

Psykiatrisk bibliotek:
Her er det ikke kortleser, så man må henvende seg for registrering hos bibliotekar for å bli låst inn. (Registreringen muliggjør smittesporing, og den slettes etter to uker.) Husk å si ifra når du går igjen. Hvis bibliotekar er utilgjengelig kan du be om hjelp fra Forsknings- og undervisningsenheten i samme etasje. Noen sitteplasser er fjernet for at besøkende ikke skal sitte for tett.

Begge steder vil det være desinfeksjonsmidler tilgjengelig, både for hender og til å tørke av tastatur og mus. Bibliotekar vil normalt være tilstede i bibliotekarkontorene både på Medisinsk og Psykiatrisk mandag-fredag 9.30-14.00. Vi er som regel tilgjengelig digitalt en time før og etter også. Se kontaktinfo.

Trenger du veiledning? Vi veileder digitalt! Ta kontakt med oss på ub-sus@uis.no, og vi setter opp avtale.


Nå kan du bestille bøker på fjernlån igjen!

Fra og med tirsdag 26. mai åpnes det for fjernlån av bøker. Oria.no er åpnet for at du både kan reservere bøker fra vår egen samling, og bestille materiale på fjernlån fra andre bibliotek. Vi sender bøker og artikkelkopier til deg med internposten, da bibliotekene på SUS inntil videre forblir fysisk stengt for besøkende.

Mange bibliotek er fortsatt stengt for fjernlån, så det vil ikke være alt som kan skaffes. På grunn av dagens situasjon kan bestillinger ta lengre tid enn normalt.

Vi sender påminnelse om forfalte lån, men belaster fortsatt ikke purregebyr. Ta kontakt med ub-sus@uis.no dersom du har praktiske problemer med å returnere lånt materiale. (Bøker kan returneres i bokkassene våre utenfor bibliotekene.)

Husk at vi holder åpent digitalt, kontakt oss gjerne hvis du trenger hjelp!


Har du problemer med UpToDate hjemmefra?

Helsebiblioteket har avtale om tilgang til UpToDate for alt helsepersonell i Norge. Nylig ble tilgangsmodellen noe endret, slik at man nå må registrere seg for å få tilgang utenfor SUS sitt nett. Det er helt gratis å registrere seg, og man får da i tillegg mulighet til å benytte UpToDate som app på mobil eller nettbrett.

1. Du må være på SUS-PC for å registrere deg. Gå inn på UpToDate og klikk på knappen "Register".

undefined

2. Fyll ut skjemaet som kommer opp, og velg brukernavn og passord.

3. Logg inn ved hjelp av "Log In"-knappen når du skal bruke UpToDate utenfor jobb.

Hver 3. måned må du bekrefte at du fremdeles skal ha tilgang, ved at du logger deg inn på UpToDate fra en jobb-PC igjen.

Se Helsebiblioteket for mer informasjon.


ProQuest Health Premium Collection og PsycARTICLES

ProQuest Health Premium Collection dekker ca. 4500 vitenskapelige og populære tidsskrift innen alle medisinske fagområder. Den gir i tillegg treff på bøker, doktoravhandlinger og videoer.

PsycARTICLES gir tilgang til over 100 fagtidsskrifter fra American Psychological Association.

Disse to pakkene forsvant dessverre fra Helsebibliotekets samling i mars, men vi er glade for å kunne melde at de nå er tilgjengelig via SUS-nettet. Lenker til dem finnes i vår databaseoversikt.


WHO og andre informasjonsressurser om koronaviruset

Foruten ​Folkehelseinstituttets sider, så finnes flere internasjonale. WHO har utarbeidet en database på publisert forskning, som oppdateres daglig. Databasen kan søkes og lastes ned her. Videre finnes et online kurs og flere ressurser her.

Andre eksempler på gode informasjonsressurser er Cochrane, som har utarbeidet Special Collection: Coronavirus (2019-nCoV): evidence relevant to critical care og UptoDate, som har utarbeidet en oversiktsartikkel her.


Gratis adgang til forskningsartikler om koronaviruset

Flere av forlagene gir gratis adgang til forskningsartikler om koronaviruset. Dette gjelder blant annet Elsevier gjennom sitt Novel Coronavirus Information Center og Springer Nature. Har du en artikkel om koronoaviruset, fra et tidsskrift som vi vanligvis ikke har tilgang til, så forsøk for eksempel å søke den opp i Pubmed eller Google Scholar og følg lenkene til forlagets eller tidsskriftets hjemmeside. Virker ikke det, send oss en e-post på ub-sus@uis.no.


​Lånekort på mobil

Glemmer du av og til lånekortet ditt (strekkoden) når du går på biblioteket? Nå kan du ta bilde av det med mobilen og bruke bildet som lånekort. Vi har oppgradert automatene våre slik at de kan lese strekkoder fra mobilskjerm. Studentkort fra UiS på mobil fungerer naturligvis også. 

 

 


Digitale aviser hos Nasjonalbiblioteket

Via Nasjonalbiblioteket kan du lese en rekke norske aviser i fulltekst. Denne tjenesten er tilgjengelig for brukere som sitter på Medisinsk eller Psykiatrisk bibliotek, via en midlertidig tilgang som aktiveres av bibliotekar. Ta kontakt med oss for tilgang, eller hvis du har spørsmål.


WHO IRIS - WHOs digitale dokumentarkiv

Har du av og til bruk for en WHO-rapport? Ny eller gammel? The Institutional Repository for Information Sharing (IRIS) er WHO's digitale bibliotek av alt WHO har publisert siden 1948. Det kan lønne seg å søke veldig spesifikt hvis du vet hva du er ute etter, lime inn hele tittelen for eksempel. Det er mange muligheter for å søke og for å browse i samlingen.


Ny bok om brukermedvirkning i forskning

Boken Samproduksjon i forskning : forskning med nye aktører, redigert av Ole Petter Askheim , Inger Marie Lid og Sigrid Østensjø «har sitt utspring i myndighetenes økende forventninger og krav til brukermedvirkning som ledd i arbeidet med å demokratisere og øke nytteverdien av helse- og velferdsforskning». Videre skriver redaktørene: «Antologien inkluderer 13 vitenskapelige kapitler... . Hensikten er å reflektere kritisk over brukermedvirkning i forskning basert på forfatternes erfaringer med involvering av ulike brukergrupper og ulike former for samarbeid».

Gratis adgang til boken som Åpen tilgang-bok


E-bok Secondary Qualitative Data Analysis in the Health and Social Sciences

Ny fagbok om gjenbruk og ny bruk av forskningsdata innsamlet ved kvalitative metoder. Boken tar blant annet for seg metodiske spørsmål, muligheter og farer ved gjenbruk, informasjon om arkivering og tilgang til internasjonale arkiver med kvalitative data. Forfatteren er ansatt ved University of Conneticut School of Medicine og School of Nursing.

Ikke spesifikt for kvalitative data, men for eksempel Norsk senter for forskningsdata har databaser hvor forskningsdata også fra kvalitative undersøkelser kan finnes.

E-boken blir levert av EBook Central, en av våre e-bok-leverandører hvor du, med en personlig bruker du oppretter selv direkte hos leverandøren, kan laste ned boken som pdf (fra en SUS-PC) og låne i opptil 21 dager.  Etter 21 dager lukker pdf’en og du må laste den ned på nytt igjen hvis du vil beholde den videre. Se ellers vår side om e-bøker.

 

Ny E-bok om Freud's Constructions in Analysis

Ny bok med innlegg og debatt om Freud’s Constructions in Analysis. Bokomtalen for On Freud's Constructions in Analysis beskriver: “Freud introduces the notion of constructions, different from interpretation, and considers it necessary - under certain conditions - to reconstruct a part of the infantile history of the subject ... The editors, together with the contributors to this volume, accepted the challenge to consider Freudian ideas and its implications nowadays.”

E-boken blir levert av EBook Central, en av våre e-bok-leverandører hvor du, med en personlig bruker du oppretter selv direkte hos leverandøren, kan laste ned boken som pdf (fra en SUS-PC) og låne i opptil 21 dager.  Etter 21 dager lukker pdf’en og du må laste den ned på nytt igjen hvis du vil beholde den videre. Se ellers vår side om e-bøker.

 

E-bøker Ebook Central - problemer med nedlasting av e-bøker til Android 

For å kunne laste ned og ta med seg e-bøker fra e-bok leverandøren som heter Proquest Ebook Central så må man installere Bluefire Reader. Denne appen er p.t. ikke tilgjengelig i Google Play, så man får ikke lånt og lastet ned disse e-bøkene hvis du ikke har den fra før. Det er ingen problemer å lese de samme e-bøkene online. Vi oppdaterer med ny informasjon når vi vet noe mer som virker. Se også vår nettside E-bøker.


Open Access og tips for å spotte røvertidsskrifter

Her kan du finne bibliotekets presentasjon fra fredagsmøte i aulaen idag 24. mai. 


For tidligere nyhetssaker, vennligst se her...

Ofte brukte lenker:

Cinahl PubMed""
Norsk elektronisk legehåndbok PsycINFO

E-post ub-sus@uis.no

Kursdatoer

Høsten 2020
Man. 14.09. ENDNOTE
Man. 28.09. LITTERATURSØK
Man. 26.10. ENDNOTE
Man. 9.11. LITTERATURSØK
Man. 23.11. ENDNOTE

Klokkeslett: 8.30-11.00

Sted: Enten digitalt eller på EDB-kursrommet E-015, kjelleren i E-bygget på Psykiatrisk. (Kommer an på smittesituasjonen i høst.)

Påmelding sendes ub-sus@uis.no

Mer info om kurs i litteratursøk her, og om kurs i EndNote her.