Skip to Main Content
Aktuelt fra biblioteket

Digitale læringsressurser på nett

Visste du at Sikt leverer en tjeneste som heter DLR? Der kan du søke i en mengde digitale læringsressurser (videoer, presentasjoner, podcaster osv.) fra ulike norske utdanningsinstitusjoner. Lær om litteratursøk, etikk, temaer innen helse, digital sikkerhet og mye mer. Vi har også lagt inn lenke til DLR fra vår databaseoversikt.


Bibliotekets side om korona-ressurser

Bibliotekets side med pekere til COVID-19 forskning og informasjonsressurser finner du nå i menyen under Databaser og litteratur, og den direkte lenken er her: Lenker til ressurser om koronavirus.


Problemer med tilgang?

Sitter du på SUS-PC og ikke kommer inn på bibliotekressurser som du skal ha tilgang til? (For eksempel Norsk elektronisk legehåndbok.) Prøv å logge ut av PC-en og logge inn på nytt. Dersom dette ikke hjelper, ta kontakt med oss.


JAMA og Annals of Internal Medicine

Gode nyheter til deg som har savnet JAMA og Annals of Internal Medicine etter at disse forsvant fra Helsebiblioteket! Vi har nå abonnement på følgende titler: JAMA, JAMA Dermatology, JAMA Internal Medicine, JAMA Neurology, JAMA Ophthalmology, JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery, JAMA Pediatrics, JAMA Psychiatry, og Annals of Internal Medicine incl. ACP Journals Club.

Du har automatisk fullteksttilgang fra SUS-nettet. 


Browzine utgår

Tjenesten vi har hatt for fjernadgang til tidsskrifter utgår pr. januar 2022. Vi arbeider på en ny og bedre løsning og kommer tilbake med mer informasjon når den er oppe og går. 


Sjekk ut våre e-bøker

Alle som sitter på SUS-PC har nå tilgang til 54 høyt anbefalte e-bøker i LWW Doody's Essential Collection 2021. Disse, pluss alle andre e-bøker vi har tilgjengelig fra Ovid kan sjekkes ut i Books-fanen på Ovid-plattformen

Visste du at vi også har tilgang til over 200 000 e-bøker innen en rekke ulike fagområder på Ebook Central?

E-bøkene våre kan du også finne ved å søke i biblioteksystemet vårt Oria.


Jobber du med gravide, fødende, barselkvinner eller nyfødte?

Du som er logget på en SUS-PC har nå tilgang til databasen Maternity & Infant Care, hvor du finner referanser til tidsskriftartikler og andre publikasjoner innen jordmorfag, graviditet, fødsel, barselomsorg og pleie av nyfødte. Du finner også lenken til databasen i vår databaseoversikt

Husk at hvis du finner en referanse til en artikkel du veldig gjerne vil lese, men som du ikke får lastet ned i fulltekst, kan vi på biblioteket bestille en kopi til deg. Bestill via Oria-knappen, som du finner på hver referanse, eller kontakt oss på ub-sus@uis.no.


Viktig info til deg som forsker og publiserer

NSD har innført nivå X for 13 tidsskrifter i det nasjonale registeret for poenggivende tidsskrifter. Disse tidsskriftene har ligget som godkjente, poenggivende tidsskrifter i kanalregisteret før, men har nå blitt satt på en egen liste med nivå X, da forskermiljøet har uttrykt bekymring for kvaliteten. Tidsskriftene skal på nivå 1 eller flyttes til nivå 0 etter en periode med vurdering. Beslutningen vil ikke ha tilbakevirkende kraft. De 13 tidsskriftene er listet her, det er to medisinske tidsskrifter på listen: International Journal of Endocrinology and Metabolism (IJEM) og World Journal of Clinical Cases. Mer forklaring på nivå X kan finnes på denne siden med informasjon om registeret. 


NCBI endrer innloggingsløsningen for personlig bruker i PubMed

Har du opprettet en personlig bruker i PubMed, for å kunne lagre søk og referanser, eller bruke varslingstjenester? NCBI endrer 22. juni løsningen slik at du ikke lenger bruker et eget NCBI-passord, men logger på med en annen konto – for eksempel med din ORCID-, Google- eller Facebookkonto. Her kan du lese mer om endringen. (Merk at datoen 1. juni ikke stemmer lenger.)

Det er ikke nødvendig å logge inn for å søke etter artikler.


NEL - Norsk elektronisk legehåndbok - har fått nytt utseende

NEL har kommet med nytt brukergrensesnitt. Det kan være du blir bedt om å logge inn, men du trenger likevel ikke brukernavn og passord så lenge du sitter på SUS-PC. Trykk på knappen for å logge inn så kommer du inn som vår fellesbruker.


Ny innloggingsløsning hos Medlink Neurology

Medlink Neurology har fornyet nettsiden sin. I den forbindelse har de gått over til ny innloggingsløsning. Nå kan du som har SUS-epostadresse lage din egen innlogging. Klikk på "Sign up for a free account" på www.medlink.com, og sørg for å bekrefte når du mottar e-post i etterkant av registreringen.

Skjermdump av medlink.com


Tilgang til artikler

Møter du ofte en betalingsmur når du vil ha tak i tidsskriftartikler på nettet? Vi minner om at biblioteket kan bestille inn kopier av artikler som vi ikke selv har abonnement på.

Ta gjerne en titt på denne videosnutten, hvor vi gir et par tips om tilgang og bestilling.


Trenger du hjelp med Rayyan eller Nvivo?

Sjekk ut Universitetsbiblioteket i Stavanger sine veiledninger for Nvivo (program for analysering av kvalitative data) og Rayyan (verktøy for screening av store mengder referanser til litteraturstudier/kunnskapsoversikter.)

Du kan også kontakte oss for en-til-en-veiledning, eller for å bestille kurs hvis dere er en hel gruppe eller avdeling.


Kutt i tidsskrifttilganger fra Helsebiblioteket i 2021

Helsebiblioteket har dessverre ikke kunnet videreføre tilgangene til tidsskriftene Annals of Internal Medicine, BMJ og JAMA i 2021. Mer informasjon om dette fins på Helsebibliotekets nettsider.

Vi har dessverre heller ikke mulighet til å ta disse inn på bibliotekets budsjett per nå.

Tilgangene har vært aktive en stund etter jul, men forventes å forsvinne snarlig. Trenger du å lese artikler fra disse tidsskriftene kan de bestilles som fjernlånskopier via biblioteket.

Veiledning til bestilling via bibliotekbasen Oria finner du her.

Trenger du hjelp? Kontakt oss.


Visible Body Human Anatomy Atlas 2020 er nå tilgjengelig for SUS!

Har du savnet et 3D digitalt anatomioppslagsverk? Nå har alle på SUS tilgang til Human Anatomy Atlas 2020! På denne siden finner du lenke til atlaset. Her er en helt kort introduksjonsvideo.


undefined

 

 

Alt du trenger for å komme i gang med EndNote!

Sjekk ut Universitetsbibliotekets nye ressurssider for EndNote! Her finner du opplæringsmoduler som inneholder trinn-for-trinn instruksjoner med videosnutter, enkle å følge også for nybegynnere.

 

 


WHO IRIS - WHOs digitale dokumentarkiv

Har du av og til bruk for en WHO-rapport? Ny eller gammel? The Institutional Repository for Information Sharing (IRIS) er WHO's digitale bibliotek av alt WHO har publisert siden 1948. Det kan lønne seg å søke veldig spesifikt hvis du vet hva du er ute etter, lime inn hele tittelen for eksempel. Det er mange muligheter for å søke og for å browse i samlingen.For tidligere nyhetssaker, vennligst se her...

Kursdatoer


Høsten 2022
Man. 12.09. EndNote
Man. 26.09. Litteratursøk
Man. 17.10. EndNote
Man. 24.10. Rayyan
Man. 14.11. Litteratursøk
Man. 28.11. EndNote

Kursene varer fra kl. 8.30-11.00 (8.30-10.30 for Rayyan), og finner sted i EDB-kurssenter i E-bygget (Psykiatrisk), underetasjen.

For mer info om våre kurs på SUS, se fanen Bibliotekets kurs med undermeny.

Som ansatt på SUS kan du også gå på Universitetsbibliotekets kurs på Ullandhaug. Klikk her for oversikt over kursene